17. 01 2017 11:50 | TV Markíza

Zbierka pre smrteľne chorého Martina: Z večera do rána ste prispeli krásnou sumou

V mene ťažko skúšanej rodiny vám srdečne ďakujeme.

Martin Šarközy
Martin Šarközy Foto: TV Markíza

Nadácia Markíza sa rozhodla pomôcť mladému mužovi a otcovi malého syna z Bukoviny pri Žiari nad Hronom. Martin Šarközy trpí smrteľnou chorobou, no nárok na invalidný dôchodok nemá. Pomôcť skúšanej rodine môžete aj vy. Mnohí z vás už tak aj urobili. Z večera do rána sa vyzbierala neuveriteľná suma 2 267 eur. V mene ťažko skúšanej rodiny vám srdečne ďakujeme.

Martin nutne potreboval doplatiť Sociálnej poisťovni dlh dvetisíc eur. Aj vďaka vám sa táto suma vyzbierala za rekordný čas.

Keď hlava rodiny vyrovná dlh a zaplatí chýbajúce dva roky Sociálnej poisťovni za dôchodkové poistenie, potom dostane invalidný dôchodok. "Poisťovňa mi ponúkla, že to môžem splácať po 10 eur mesačne, čo by bolo celkom 20 rokov. Ja sa však nemusím dožiť zajtrajška. Dvadsať rokov je dlhá doba, ktorej sa určite nedožijem. Je to dosť nespravodlivé, keďže sám sa nemôžem zamestnať. A bez príjmu sa vyžiť nedá ," povedal nám.

Martina trápi svalová dystrofia a vie to od svojich 23 rokov. Keď sa pozrel svojmu ortieľu do očí, mal iba 17 rokov. Ako hovorí, do 15 - 16 rokov hrával futbal, potom sa cítil slabo a nevládal. "Stále som to bral tak, že som niečo zanedbal, nejaké cvičenie. Potom sa mi všetko zrútilo," spomína si na začiatky choroby.

Za svoj splnený životný sen považuje manželku Martinu, s ktorou sa zoznámil v nemocnici a synčeka Andrejka. Vraj sa ho Martina nevzdá, ani keď bude na vozíku.

Jeho manželka poberá materskú 226 €. Z tejto sumy zaplatia všetko potrebné, vrátane nájomného jej bratovi. "Keď je lepšie, ostane nám 70 eur, keď horšie tak 50 eur na mesiac. Musíme sa s tým naučiť," povzdychla si pani Martina.

Pozrite si celý príbeh skúšanej rodiny ešte raz. Pomáhať môžete naďalej prostredníctvom tohto linku.