Lekári tvrdili, že malá Vaneska bude nehybná, dnes začína chodiť

21. 06 2018 17:55 | Nadácia Markíza
Od začiatku v dobrých rukách
Od začiatku v dobrých rukách Foto: Nadácia Markíza

Lekári tvrdili, že malá Vaneska bude nehybná, dnes začína chodiť Visela nad ňou hrozba, že nikdy nebude môcť normálne žiť, no pokroky, ktoré dievčatko urobilo, sú aj podľa odborníkov neuveriteľné!

Vaneskina mama mala už v šiestom mesiaci tehotenstva obavy, či jej dieťatko bude zdravé. Následné vyšetrenia a odber plodovej vody však postihnutie vylúčili a ona sa tešila na príchod dcérky. Napriek tomu sa malá Vaneska narodila predčasne a s viacerými zdravotnými komplikáciami. Diagnóza znie: hydrocefalus.

Už ako jednomesačné bábätko musela absolvovať vážnu operáciu. Lekári jej nedávali veľké nádeje, visela nad ňou hrozba, že nikdy nebude môcť normálne žiť. Jej mama to však nevzdávala a začala s ňou poctivo rehabilitovať. Pokroky, ktoré dievčatko urobilo, sú aj podľa odborníkov neuveriteľné.

Na zlepšenie zdravotného stavu dnes už takmer ročnej Vanesky sú potrebné rehabilitačné cvičenia a terapie. Mama, ktorá na Vanesku ostala sama, ich nevládze financovať. Vďaka finančnej pomoci vo výške 2 500 eur z projektu Nadácie televízie Markíza a spoločnosti Lidl Slovenská republika „Od začiatku v dobrých rukách“, bude môcť Vaneska absolvovať rehabilitácie, potrebné terapie a návštevy lekárov vo vzdialených ambulanciách.

Pozrite si reportáž v magazíne Reflex: