26. 07 2018 17:03 | Reflex
Malá Mia oslávi rok, ale je na úrovni mesačného bábätka. Rehabilitácia stojí veľa peňazí Foto: Reflex

Ešte dlho po tom, čo sa Nikola dozvedela, že čaká dieťatko, nič nenasvedčovalo tomu, že by mali prísť nejaké problémy. Choroby si ale, žiaľ, nevyberajú. Malá Mia potrebuje veľa rehabilitovať a každý pobyt v špecializovanom zariadení stojí rodičov nemálo peňazí. Sú vďační za akúkoľvek sumu a robia, čo môžu, aby sa zdravotný stav ich dcéry postupne zlepšoval.

"Miuška bude mať 5. augusta prvý rok, ale vzrastovo aj vývojovo je to stále na úrovni toho jedného, maximálne druhého mesiaca. Od pôrodu pribala niečo vyše kila a tá hmotnosť nie je primeraná jej veku," hovorí jej mama Nikola Juračková.

Keď mala Mia dva a pol mesiaca diagnostikovali jej mikrocefáliu a cytomegalovírus. "Je to druh herpetického vírusu. My sme ho prekonali ku koncu tehotenstva, asi štyri týždne a tým, že by nemala mať také následky, sa ďalej zisťovalo, že čo je teda primárna diagnóza a zistila cerebrálna hypoplázia typ 2 a vlastne s touto diagnózou sme jediní na Slovensku, asi aj v Čechách a myslím, že je len 80 prípadov na celom svete," dodáva Nikola.

K tomu sa pridali ďalšie diagnózy a momentálne navštevujú 12 špecializovaných ambulancií.

Manželia sa s dcérkinou diagnózou vyrovnali pomerne rýchlo a robia všetko preto, aby jej pomohli.

Práve takýmto detičkám podávajú pomocnú ruku Nadácia Markíza a Lidl. A tak to bolo aj v prípade Miušky. Pozrite si reportáž magazínu Reflex.