Nadácia Markíza pomáha ľuďom v čase pandémie. O pomoc môže požiadať každá rodina v núdzi

14. 05 2020 13:00 | kf
Michal Borec a Henrich Krejča v Teleráne
Michal Borec a Henrich Krejča v Teleráne Foto: Instagram/Teleráno

V Nadácii Markíza je pripravená výzva, do ktorej sa môže zapojiť každý.

Pandémia koronavírusu zasiahla celé Slovensko a ešte viac prehlbuje sociálne nerovnosti a výrazne zhoršuje situáciu mnohých zraniteľných skupín. Nadácia Markíza sa preto v týchto ťažkých časoch rozhodla pomôcť.

Najzraniteľnejší sú starí a chorí, zdravotníci, deti a rodiny v núdzi, ženy zažívajúce zvyšujúce sa domáce násilie a spolu s nimi ich deti. Sú to aj dobrovoľníci či organizácie tretieho sektora, ktoré pomáhajú v rôznych oblastiach a pritom bojujú s nedostatkom finančnej či materiálnej pomoci.

Kto môže žiadať o pomoc a ako môže verejnosť pomôcť?

Členovia Správnej rady Nadácie Markíza Michal Borec a Henrich Krejča prezradili, ako v Nadácii vnímajú náročné obdobie po vypuknutí pandémie. „Dennodenne sa zvyšuje dopyt po pomoci. Až teraz sa začínajú prejavovať následky krízy nielen u podnikateľov, ale aj u rodín. Našou cieľovou skupinou, ktorej chceme pomôcť, sú rodiny s deťmi," hovorí Henrich Krejča.

Nadácia pomáha deťom, no chodia jej listy či maily s rôznymi príbehmi, od výmyslu sveta.

„V Nadácii sme spustili online zbierku na zmierňovanie následkov pandémie koronavírusu, pričom sa chceme zamerať najmä na situáciu týraných žien s deťmi a bezpečných ženských domovov a krízových centier, ktoré im poskytujú prvú pomoc a aj ony bojujú s nedostatkom možnosti a financií," povedal Michal Borec.

Petra Vlhová v spolupráci s Nadáciou Markíza pomôže trom krízovým centrám šekom na desaťtisíc eur, ktoré rozdelia medzi nimi. Taktiež sa postarajú o stravu zdravotníckeho personálu v prvej línii v boji proti COVID-19. Ide o bratislavské centrum OZ Brána do života, martinské centrum OZ Žena v tiesni a OZ MyMamy v Prešove. Okrem finančných prostriedkov zabezpečí Pierre Baguette krízovým centrám potravinovú pomoc po dobu jedného mesiaca.

V Nadácii Markíza je pripravená výzva, do ktorej sa môže zapojiť každý!