Rozhovory s detskou psychologičkou nielen pre rodičov

19. 06 2020 15:00 |
PaedDr. Petra Arslan Šinkové a Lenka Šóošová
PaedDr. Petra Arslan Šinkové a Lenka Šóošová Foto: TV Markíza

Pozrite si videá s uznávanou odborníčkou.

Pandémia koronavírusu zasiahla nás všetkých a ešte viac prehlbuje sociálne nerovnosti a výrazne zhoršuje situáciu mnohých zraniteľných skupín. Bojujú s nedostatkom financií na každodenný život. A práve im ale aj organizáciám, ktoré podávajú pomocnú ruku najmä rodinám či matkám s deťmi v núdzi Nadácia Markíza pomáha prostredníctvom svojej iniciatívny #pomozmespolu, v rámci ktorej pomáhame finančne aj materiálne. Pridajte sa k nám a pomôžme spolu ľubovoľnou čiastkou tu: https://nadacia.markiza.sk/darovaci-formular . Všetky prostriedky budú postupne prerozdeľované na zmierňovanie následkov pandémie.

Uvedomujeme si však, že následky pandémie majú aj iný dopad – zasiahli myseľ a psychiku rodičov aj detí. Mnohí rodičia sa stali zo dňa na deň učiteľmi, deti zvyknuté na detský kolektív a kamarátov ostali doma, socializácia bola obmedzená aj v rámci rodín, mnohí svojich blízkych nevideli dlhé týždne, zaplavili nás obavy, neistota, strach. Občas bolo náročné zvládať situácie doma a každodenné výzvy ako online škola, home office, starostlivosť o rodinu a domácnosť a pritom aj zabaviť dieťa alebo mu vytvoriť zmysluplný program dali zabrať aj deťom a dospelým.

Preto sme s detskou psychologičkou PaedDr. Petrou Arslan Šinkovou a s obľúbenou moderátorkou Lenkou Šóošovou pripravili sériu zaujímavých rozhovorov na túto tému. Obe sú okrem svojich profesií predovšetkým mamy, ktoré rovnako ako my ostatní, zažívali dopady pandémie.

V príjemnom rozhovore sa dozviete ako koronavírus ovplyvnil deti a rodičov, ako zvládať úzkosť a obavy, ako zvládnuť náročné chvíle s deťmi doma ale aj ako zvládnuť návrat do školy, škôlky či práce. Sú to témy, ktoré sú aktuálne nielen kvôli koronavírusu, a veríme, že si v nich každý nájde pre seba to dôležité a že pomôžu či už teraz alebo v budúcnosti inšpirovať rodičov a zvládať náročné situácie.

Ak pre nás máte námety na ďalšie témy týkajúce sa rodičov a detí, na ktoré by ste radi počuli názor odborníka, napíšte nám cez kontaktný formulár: https://nadacia.markiza.sk/kontakt/1935305_kontakt

1. Úzkosť a obavy u detí a rodičov

Ako sa prejavuje úzkosť a strach u detí a u dospelých, aké sú ich dôvody (strach z nakazenia, existenčné ťažkosti, nezvládanie situácie, konflikty medzi rodičmi…)?. Tipy a triky ako zatočiť so strachom.

2. Návrat do škôlky, školy a práce

Ako sa naň mentálne pripraviť? Dôležitosť nastavenia učiteľov a rodičov, ako by mali vyzerať prvé týždne? Tipy a triky vrámci psychohygieny (rodič, dieťa).

3. Ako koronavírus ovplyvnil deti a ich rodičov?

V čom nás ovplyvnil a ako môže táto situácia vplývať na deti? Ako ich podporiť, pomôcť a usmerňovať? Tipy a triky pre rodičov.

4. Ako zvládnuť náročné chvíle s dieťaťom a tínedžerom doma

Ako motivovať deti, ako si nastaviť režim a pravidlá, ako si zadeliť čas určený na prácu a na čas venovaný deťom? Tipy a triky na rozvoj schopností dieťaťa.