Šťastné náhody sú knihou, ktorá lieči zranené duše

13. 11 2020 17:55 | TS, Reflex
Krst knižky Šťastné náhody

Výťažok z knihy, ktorá dnes vychádza vo vydavateľstve IKAR poputuje ženám a deťom, ktoré sa stali obeťami domáceho násilia.

Zbierka poviedok Šťastné náhody. Nápad sa zrodil vo vydavateľstve IKAR v spolupráci s Nadáciou Markíza. „Chceli sme prísť s knihou, ktorá bude mať aj charitatívny rozmer a bude pomáhať týraným ženám a deťom.“ uviedla šéfredaktorka fiction vydavateľstva IKAR, ktorá zastrešovala celý projekt Danka Jacečková. „Na knihu sme oslovili naše bestsellerové autorky, ako aj autorky z vydavateľstva Slovenský spisovateľ, no dali sme šancu aj novým tváram. Vznikla výborná konzistentná zbierka poviedok o láske, ktorá nielen pomáha, ale je aj kvalitným čítaním pre každého, kto si ju kúpi.“ dodáva D. Jacečková.

Vydavateľstvo Ikar spojilo sily s Nadáciou Markíza a cez Asociáciu poskytovateľov sociálnych služieb sa rozhodlo venovať výťažok z predaja knihy týraným a zneužívaným ženám s deťmi v zložitej životnej situácii, aby mohli ľahšie začať nový život.

O čom je kniha Šťastné náhody:

Provokujúca aj nesmelá. S iskrou v oku i s vyhasnutým pohľadom. Bezstarostná v pruhovanom tričku aj ohnutá k zemi pod ťarchou celého sveta. Ochotná kráčať za vôňou lásky cez moria a púšte svojho srdca, no aj plná strachu pohnúť sa z miesta... Každá z hrdiniek knihy Šťastné náhody je iná, presne tak ako každá z jedenástich popredných slovenských autoriek, ktoré bez váhania povedali „áno“ výnimočnému literárnemu projektu. Jediné zadanie, ktoré pre svoju tvorbu dostali, bolo slovo láska. Mohli popustiť uzdu svojej fantázii a túto slobodu využili naozaj naplno, azda aj vďaka vedomiu, že vety, ktoré položia na papier, prinesú niekomu osoh, a to nielen v podobe kvalitného čitateľského zážitku. Zbierka poviedok, ktorú dopĺňajú pôvabné čiernobiele akvarely maliarky Jany Farmanovej, má totiž výrazný rozmer solidarity a podpory. Autorkou predslovu je prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, pre ktorú je jednou z priorít pomoc obetiam domáceho násilia, a dlhodobo sa snaží upriamiť pozornosť verejnosti aj politikov na tento vážny problém.

Stastne nahody.jpg

Vizuálnu podobu knihu dotvorila svojimi akvarelmi maliarka Jana Farmanová. Predslov ku knihe napísala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Poviedkami do nej prispeli: Andrea Coddington, Veronika Homolová Tóthová, Adriana Macháčová, Mariana Čengel Solčanská, Hana Lasicová, Lucia Sasková, Katarína Gillerová, Jana Pronská, Ivana Alexi, Adriana Boysová a Alica Eštóková.

Pozrite si reportáž magazínu Reflex z krstu tejto knižky: