Knihou o láske bojujeme proti násiliu

19. 02 2021 14:08 | markiza.sk
Hana Lasicová v Teleráne
Hana Lasicová v Teleráne Foto: TV Markíza

Ako vznikali Šťastné náhody...

Úspešná scenáristka a autorka Hana Lacisová sa podieľala ako spoluautorka na knihe Šťastné náhody, ktorá má ľudí nie len potešiť, ale aj pomôcť týraným ženám. Doteraz sa jej podarilo vyzbierať až 22 000 eur a predalo sa už takmer 2700 kníh. Knižka je výsledkom spolupráce vydavateľstva IKAR a Nadácie Markíza.

TIP: Šťastné náhody sú knihou, ktorá lieči zranené duše

Hanka v dnešnom Teleráne porozprávala o tomto diele viac. „Keď som dostala zadanie, že to má byť o láske a ide o dobrú vec, vôbec som neváhala. Podieľalo sa nás na nej jedenásť a všetci sme sa zriekli honoráru."

O čom je kniha Šťastné náhody:

Provokujúca aj nesmelá. S iskrou v oku i s vyhasnutým pohľadom. Bezstarostná v pruhovanom tričku aj ohnutá k zemi pod ťarchou celého sveta. Ochotná kráčať za vôňou lásky cez moria a púšte svojho srdca, no aj plná strachu pohnúť sa z miesta... Každá z hrdiniek knihy Šťastné náhody je iná, presne tak ako každá z jedenástich popredných slovenských autoriek, ktoré bez váhania povedali „áno" výnimočnému literárnemu projektu. Jediné zadanie, ktoré pre svoju tvorbu dostali, bolo slovo láska. Mohli popustiť uzdu svojej fantázii a túto slobodu využili naozaj naplno, azda aj vďaka vedomiu, že vety, ktoré položia na papier, prinesú niekomu osoh, a to nielen v podobe kvalitného čitateľského zážitku. Zbierka poviedok, ktorú dopĺňajú pôvabné čiernobiele akvarely maliarky Jany Farmanovej, má totiž výrazný rozmer solidarity a podpory. Autorkou predslovu je prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, pre ktorú je jednou z priorít pomoc obetiam domáceho násilia, a dlhodobo sa snaží upriamiť pozornosť verejnosti aj politikov na tento vážny problém.

Vizuálnu podobu knihu dotvorila svojimi akvarelmi maliarka Jana Farmanová. Predslov ku knihe napísala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

Poviedkami do nej prispeli: Andrea Coddington, Veronika Homolová Tóthová, Adriana Macháčová, Mariana Čengel Solčanská, Hana Lasicová, Lucia Sasková, Katarína Gillerová, Jana Pronská, Ivana Alexi, Adriana Boysová a Alica Eštóková.