Naša pomoc je stále potrebná

07. 06 2022 16:00 | markiza.sk
Naša pomoc je stále potrebná
Naša pomoc je stále potrebná Foto: TV Markíza

Vojenský konflikt na Ukrajine trvá už viac ako 100 dní. Ľudia museli opustiť bezpečie svojich domovov, a našli dočasné útočisko v iných krajinách, aj u nás na Slovensku.

Aj Nadácia Televízie Markíza sa v prvých dňoch pridala k ostatným neziskovým organizáciám na Slovensku, ktoré zareagovali veľmi rýchlo a vyhlásila cez darcovský systém DARUJME.sk zbierku Pomôžme spolu Ukrajine na pomoc predovšetkým deťom a rodinám, ktoré v jednej chvíli prišli o všetko.

K výťažku zbierky, do ktorej sa zapojili aj zamestnanci Televízie Markíza, sme pridali z Nadácie Televízie Markíza finančný dar 20 000 €, ktorý bol postupne aj s celým výťažkom zbierky Pomôžme spolu Ukrajine, ktorý k dnešnému dňu prekročil sumu 30 000 €, venovaný neziskovej organizácii Človek v ohrození.

Podľa informácií z DARUJME.sk, darcovia od 24. februára 2022 poslali cez najväčší slovenský darcovský systém DARUJME.sk viac ako 4,6 milióna eur pre mimovládne organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom z Ukrajiny. Zapojilo sa viac ako 53 tisíc darcov, pričom mnohí z nich darovali vôbec prvýkrát. Cez DARUJME.sk získava dary na pomoc ľuďom z Ukrajiny 42 organizácií, ktoré sa venujú všetkým druhom pomoci - od akútnej krízovej pomoci, cez pomoc pri hľadaní práce až po strategické návrhy riešenia integrácie presídlených ľudí.

Veľmi aktívne sú cez DARUJME.sk aj firmy, mnohé si založili interné zbierky pre pomáhajúce organizácie a všetky dary svojich zamestnancov niekoľkonásobne navýšili.

„V Nadácii Markíza môžeme pomáhať ukrajinským rodinám na Slovensku vďaka všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili, ale aj našim partnerom, za čo veľmi pekne ďakujeme. Celkovo sa nám vďaka rôznym iniciatívam a darom podarilo zosumarizovať už viac ako 150 tisíc eur, ktoré boli alebo sú priebežne využívané na pomoc ľuďom z Ukrajiny či integráciu ukrajinských detí a rodín na Slovensku“, hovorí Dana Šinková z Nadácie Markíza. „V polovici mája sme podporili športové popoludnie Pohyb nás spája pre takmer 250 detí v Záhorskej Bystrici, ktorého sa zúčastnili slovenské aj ukrajinské deti, podporujeme neziskovú organizáciu Človek v ohrození, zdravotnícku a humanitárnu organizáciu Magna, prostredníctvom televízneho programu Televízie Markíza Let´s dance sme finančne podporili viac ako 120 detí – malých tanečníkov, ktorí so svojimi pedagógmi našli útočisko pred vojnou na Slovensku pod ochrannými krídlami SĽUK-u a pripravujeme ďalšie aktivity“, dodáva D. Šinková.

„Ako partner Nadácie Markiza sme urobili a robíme veľké množstvo aktivít a pomáhame kontinuálne tam kde je to potrebné, ohrozeným a zraniteľným. Za 7 rokov sme spoločne do rôznych oblastí prerozdelil 830 000 eur a blížime sa k miliónu. V tomto čase množstvo aktivít smerovalo na pomoc ľudom z Ukrajiny a reagovali sme okamžite. Náš prieskum ukázal, že Slováci chcú spoločensky zodpovedné firmy, že Slovákom záleží na tom, ako sa firmy správajú k svojim ľudom, zamestnancom i k svojmu okoliu, komunitám, kde podnikajú. Je dôležité v tomto úsilí pokračovať nepretržite,“ hovorí Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Ako ďalej uvádza DARUJME.sk, aj keď najviac darov prišlo v priebehu prvého mesiaca od vypuknutia vojny, pomoc je stále potrebná. Z hraníc sa presunula do regiónov, kde mimovládne organizácie pomáhajú s riešením každodenných problémov presídlených ľudí (úrady, školy, práca, ubytovanie..). Najväčšou pomocou v tejto chvíli je nastavenie pravidelného daru pre pomáhajúce organizácie. Aj menší, ale stabilný dar, pomôže organizácii lepšie si plánovať svoje a aktivity a ľudia v núdzi tak budú mať istotu, že aj o mesiac im niekto pomôže.

O tom, ako sa darilo Slovákom pomáhať, aké formy pomoci boli realizované a prečo je pomoc aj naďalej potrebná, sme dnes v Teleráne hovorili aj so Simonou Stískalovou z neziskovej organizácie Človek v ohrození a Katarínou Batkovou, riaditeľkou VIA IURIS, ktorá predstavila prieskum k aktivitám slovenských mimovládnych organizácii pomáhajúcim Ukrajine.

Ako môžete podporiť zbierku Nadácie Televízie Markíza aj vy?

Jednoduchým darovaním online priamo cez darovací formulár TU

Ďakujeme, že pomáhate s nami!

Markíza pomáha ukrajinským rodinám

Slováci pomohli neuveriteľnou sumou